
informácie nie len o varení ale aj o kuchyni a domácnosti
Moriak
25.07.2009 21:04Moriak alebo morka ma možnosť dosiahnúť najväčšiu hmotnosť z domácej hydiny a to až 20 kg.Tento impozantný vták pôvodne žil v severnej Amerike a Mexiku a spolu so psom bol prvým zdomácneným živočíchom starých Aztekov.Po objavení Ameriky sa tento mohutný,krásne sfarbený vták dostal okolo roku 1520 do Európy,pretože španielski dobyvatelia sa ani vo svojej domovine nechceli vzdať jeho chutného mäsa.
Veľký francúzsky labužník Brillat-Savarin považuje morku za to najlepšie čo dal Nový svet starému kontinentu.V USA sa morka považuje za najlepší druh hydiny a nesmie chýbať na slávnostnom stole žiadnej rodiny na Deň vďakyzdania na Vianoce.Hovorí sa že morka poskytuje sedem druhov mäsa.Nesporné je,že medzi svetlým krehkým mäsom z pŕs a tmavým mäsom s výraznejšou chuťou z mohutných stehien existujú veľké chuťové rozdiely.Jednotlivé časti morky sa často prirovnávajú k teľaciemu či kuraciemu mäsu alebo mäsu pernatej zveriny.
Mäso morky býva často jemnejšie ako mäso veľkého moriaka.Kým staršie jedince bývajú základom výborných polievok alebo dusených pokrmov.Mladé vtáky sú vynikajúce pečené.Ak sa vám zdá morka pri kúpe veľmi veľká , v obchodoch dostať aj porciované morčacie prsia alebo stehná,často aj udené.
—————