
informácie nie len o varení ale aj o kuchyni a domácnosti
Hydina
25.07.2009 20:07Som veľkým priateľom všetkého tvorstva,ale som presvedčený,že všetka hydina bola stvorena preto ,aby nám naplňovala naše špajzy a obohacovala náš jedalný listok.Napisal francúzsky spisovateľ a pôźitkár Jean Anthelme Brillat-Savarin(1755-1826) s chválou a uznaním hydiny ako pokrmu.Hydina sa dnes na trhu objavuje v najrôznejšich podobách-úpravach,buď celá,kuchynsky upravená alebo naporciovaná na jednotlivé časti(prsia,stehná,krídla a pod.)Ponuka sa čerstvá,chladená,mrazená ako aj kuchynsky už upravená.
Pod názvom hydina rozumieme chované zdomácnené vtáky.Vtáky z voľnej prírody ako sú bažant,jarabica,prepelica,sluka,perlička,tetrov sa označujú ako pernatá zverina.Hranica medzi domácou hydinou a pernatou zverinou je však niekedy pohyblivá.Bažant,najčastejšie predavaný vták z voľnej prírody ,pochádza stále častejšie z umelých chovov a tak sa stáva chovanou hydinou.Kým cenovo dostupné druhy hydiny ako sú kurčatá a morky patria neodmysliteľne do našich jedálnych lístkov.Kačice,husi alebo vzácnejšie holuby a perličky sú skôr slávnostným pokrmom pri určitých sviatkoch.
Chuť hydinového mäsa može výrazne ovplyvniť krmivo,ktoré nie je všade rovnaké.Dobré krmivo ,v ktorom prevláda obilie,spolu s dostatočným výbehom sú najlepšou zárukou kvality mäsa.Takato hydina je vysoko cenená,no zároveň musíme počitať s tým ,že pri jej nákupe siahneme hlbšie do vrecka.
—————