informácie nie len o varení ale aj o kuchyni a domácnosti


Hus

25.07.2009 21:36

 Už v dávnych časoch ju považovali za lahôdku.Pre vysoký dopyt po tejto hydine začali už Egypťania chovať hus v umelých liahniach.Husi sa najčastejšie konzumujú v období  medzi septembrom a decembrom,keď dorastajú do potrebnej veľkosti .Martinské alebo vianočné husy sú mladé  kŕmené husi,asi 12 týždnové.Staršie husi sa už väčšinou nepredávajú,pretože ich mäso nie je také chutné.Vynikajúce sú plnené plnkou z jabĺk,gaštanou a rôznych byliniek.

O umení kuchárov a kucháriek svedčí konzistencia kože - musí byť krehká a chrumkavá.Použivajú sa na to rôzne triky ,napríklad prelievanie studenou osolenou vodou alebo poprašenie  kože múkou pred koncom pečenia.Niekedy sa nakladajú na 24 hodín so soľného roztoku alebo sa pri pečení častejšie polievajú vypečenou štavou alebo pivom.Delikatesou je aj husací guláš ktorý si dával pripravovať knieža Esterházy v časoch Jozefa Haydna.Ako predjedlo sa podáva husací krk plnený koreneným mäsom,vnútornosti su vynikajúce do polievok a plniek.Husacia pečeň najmä u vykrmených vtákov,patrí medzi kulinárske lahôdky.Husacia masť je vhodná na pečenie,ale je vyborná aj na pomáčanie si chleba.

Nesmieme zabudnúť na estragón.Nie zbytočne a bezdôvodne ju kedysi nazývali  husacia bylina.Patri k  pečenej husi tak ako soľ do polievky.Horké pikantné korenie robí husací tuk straviteľnejším.Rovnako dobre sa da u nás použiť aj  bežne používaná rasca.

—————

Späť